Lista 14 alergenów występujących w żywności:
1. gluten
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
6. soja i produkty sojowe
7. mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie)
8. orzechy (pozostałe) i produkty pochodne
9. seler i produkty pochodne
10. gorczyca (w tym musztarda)
11. sezam i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu na SO2
13. łubin i produkty pochodne
14. mięczaki i produkty pochodne
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.)
Wpłaty za obiady przyjmowane są z góry do 10 – go każdego miesiąca przelewem na konto:
ul. Latowicka i Mińska:
PIĘCIOLATKI, ZERÓWKI, KLASY 1 – 8
na konto nr: 59 9226 0005 0047 0685 2000 0050
w tytule przelewu należy wpisać:
imię, nazwisko, klasa,
Zgłoszenie nieobecności dziecka na obiadach:
ul. Latowicka
tel. intendent 25 757 25 40
tel./fax. 25 757 22 79
e-mail: intendent.pspsiennica@o2.pl
ul. Mińska
tel. intendent: 515 328 722
e-mail: zaopatrzenie@pspsiennica.edu.pl
JADŁOSPIS PIĘCIOLATKI
Poniedziałek20.01.2025r | Śniadanie: | kasza manna na mleku, bułka kajzerka, szynka, żółty ser, pomidor, sałata, herbata |
Obiad: | zupa ogórkowa, chleb, parowańce z musem malinowym, soczek | |
Podwieczorek: | bagietka, kiełbasa żywiecka, ogórek, mięta | |
|
| alergeny: 1, 3, 7, 9, 11 |
wtorek 21.01.2025r | Śniadanie: | płatki na mleku, pieczywo mieszane, kiełbasa krakowska, serek topiony, papryka, herbata |
Obiad: | ryż, klopsy w sosie koperkowym, surówka z kapusty pekińskiej, kompot | |
Podwieczorek: | piernik, herbata owocowa | |
|
| alergeny: 1, 3, 7, 9, 11 |
środa 22.01.2025r | Śniadanie: | bagietka, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe, herbata, jabłko |
Obiad: | kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy z warzywami, sałatka szwedzka, kompot, banan | |
Podwieczorek: | parówki w cieście naleśnikowy, melisa | |
|
| alergeny: 1, 3, 7, 9, 11 |
Czwartek 23.01.2025r | Śniadanie: | płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane, szynka drobiowa, serek almette, sałata, herbata |
Obiad: | ziemniaki, kotlet schabowy, marchewka z groszkiem, kompot | |
Podwieczorek: | zapiekanki z szynką i serem, herbata owocowa | |
|
| alergeny: 1, 3, 7, 9, 11 |
piątek 24.01.2025r | Śniadanie: | kawa zbożowa na mleku, herbata, bułka wrocławska, twarożek na słodko, dżem, miód |
Obiad: | zupa fasolowa, chleb, makaron z truskawkami, soczek | |
Podwieczorek: | serek truskawkowy, banan | |
|
| alergeny: 1, 3, 7, 9, 11 |
Jadłospis może ulec niewielkim zmianom.
Numery oznaczające alergeny występujące w potrawach (patrz wykaz alergenów)